A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Зарплата “в конверті” – злидні на старість!

Дата: 17.09.2018 13:20
Кількість переглядів: 885

На  сьогоднішній день найбільш актуальною проблемою сфери трудових відносин є легалізація зайнятості та заробітної плати, яка справляє безпосередній вплив на пенсійне забезпечення працівників та наповнення бюджетів усіх рівнів.

?·?°???°?????°?¶?µ??????

Відповідно до законодавства, розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку працівника, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. У випадку, якщо людина працює нелегально, без офіційного оформлення, для держави вона вважається непрацюючою, а період, за який отримувала заробітну плату «в конверті», не зараховується до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

Нагадаємо, страховий стаж – це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові (єдині) внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. На сьогоднішній день мінімальний страховий внесок дорівнює добутку мінімальної зарплати і ставки ЄСВ, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та становить 819,06 грн. (3723 грн. × 22%). Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально встановлену законом, то роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.

Також слід зауважити, що відповідно до норм Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, призначення пенсії за віком здійснюється за умов досягнення пенсійного віку (для чоловіків та жінок – 60 років) і наявності не менше 25 років страхового стажу цьогоріч, впродовж наступних десяти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатиме  щороку на рік. Тобто особам, які досягнуть пенсійного віку в 2019 році, потрібно буде мати 26 років стажу, у 2020 році – 27 і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Громадяни, які погоджуються працювати нелегально,  повинні усвідомлювати, що такими діями з власної волі позбавляють себе соціальних пільг, виплат та гарантій, передбачених Конституцією, трудовим законодавством і державою, особливо при нарахуванні пенсій та здійсненні їх перерахунків.

Отож вкотре наголошуємо, що про своє майбутнє потрібно дбати вже сьогодні, не відкладаючи на завтра, адже пенсія – це не милостиня від держави, а виплата, зароблена офіційною працею упродовж життя.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь