A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Пенсійна служба закликає роботодавців усвідомити відповідальність за найманих працівників

Дата: 22.05.2018 09:52
Кількість переглядів: 752

?·?°???°?????°?¶?µ?????? (1)

Конституція України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя, отримуючи у винагороду за працю заробітну плату, не нижчу за визначену законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності й господарювання.

Проте, як показує практика, окремі роботодавці свідомо ігнорують положення Основного Закону, виплачуючи працівникам зарплату чи її частину «в конвертах». Важливо зауважити, що з тіньових коштів не відраховуються внески і податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду, що справляє негативний вплив на майбутнє пенсійне забезпечення нинішніх працівників, які у літньому віці не зможуть отримувати гідну, заслужену пенсію або навіть будуть її позбавлені.

За таке безвідповідальне ставлення роботодавців до своїх працівників, а саме  недотримання ними норм виплат та інші порушення трудових відносин чинне законодавство передбачає значні фінансові санкції. Зокрема, за допущення працівників до роботи без оформлення трудового договору або за виплату заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податків, а також  за прострочення виплати зарплати та інших нарахувань на термін більше місяця роботодавцеві загрожує штраф розміром від 111 169 до 111 690 гривень (станом на 01.01.2018 р.) за кожного  неоформленого працівника. Недотримання мінімальних державних гарантій з оплати праці карається стягненням з керівника штрафу в розмірі десяти мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (станом на 1 січня нинішнього року - 37 230 грн.).

Окрім фінансової та адміністративної відповідальності, за порушення трудового законодавства передбачена й кримінальна відповідальність. У разі скоєння грубого порушення роботодавець карається штрафом від 34 000 до 51 000 грн., або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

Варто зауважити, що у 2018 році штрафи до працедавців, які використовують найману працю без належно оформлених з працівниками трудових відносин, є досить високими, тому кошти, заощаджені за рахунок застосування схем ухилення від сплати страхових внесків чи їх мінімізації, порівняно з матеріальними втратами у вигляді штрафних санкцій  є мізерними.

Отож Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області закликає роботодавців неухильно дотримуватися норм трудового законодавства, аби самим не зазнавати фінансових втрат та забезпечити соціальний захист, гідну зарплату та майбутню пенсію своїм працівникам.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь