A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Всі школярі вчитимуться в інтерактивних класах

Дата: 28.03.2018 11:01
Кількість переглядів: 909

 

Уряд схвалив новий державний стандарт початкової освіти, який буде запроваджено в школах з вересня 2018 року. Українські діти повинні отримувати якісну та конкурентну освіту, що дозволить їм бути успішними. Нинішньої осені першачки підуть в якісно нову школу
Розбудова якісно нового рівня життя в Україні, здійснення економічного прориву вимагає якісних змін у системі освіти – від дитячого садочка до вищого навчального закладу, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. Він підкреслив, що покоління, які приходять на зміну нинішнім, це – нові люди з іншим мисленням та іншими можливостями. І вони вимагають інших стандартів освіти.
 «Наші українські діти мають отримати можливість бути успішними. Тож питання освіти мають ключове значення, – сказав Володимир Гройсман. – Неможливо побудувати майбутнє країни без якісної, конкурентної освіти».

Нова українська школа – це:
• Новий державний стандарт освіти – результати навчання дітей, згідно нового стандарту, визначаються не через суму знань, які має отримати дитина, а через досвід, компетенції, знання, цінності та вміння, які вона засвоює. Дитина повинна вміти застосовувати отримані знання в повсякденному житті. Серед ключових вмінь, якими має оволодіти учень в початковій школі – читання з розумінням, уміння висловити власну думку, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики та приймати рішення, здатність співпрацювати з іншими людьми. Результати пілотного проекту в 100 школах довели, що новий держстандарт освіти забезпечує високий рівень навчання дітей, підвищує мотивацію до навчання та відвідування школи, розвиває комунікативні вміння, підвищує самостійність дітей.
"Державний стандарт початкової освіти - це перелік очікуваних результатів, що наші діти повинні вміти і знати, якими компетентностями володіти після здобуття освіти у початковій школі. Цей стандарт опрацьовувався протягом двох років. Ми залучали найцікавіший і найуспішніший досвід семи країн, міжнародну експертизу, враховували найкращі українські традиції", - сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Ключові вміння:

читання з розумінням
уміння висловлювати свою думку
критичне та системне мислення
здатність логічно обґрунтовувати позицію
творчість
ініціативність
вміння конструктивно керувати емоціями
оцінювати ризики
приймати рішення
розв’язувати проблеми
здатність співпрацювати з чужими людьми

• Інтерактивні класи для всіх школярів  – уряд виділив у поточному році 1,9 млрд.грн. на модернізацію початкової школи. Зокрема, майже 1 млрд.грн. – на обладнання класів сучасними меблями та засобами для навчання (на створення інтерактивних класів), 164 млн.грн. – на придбання техніки, 272 млн.грн. – на нові підручники для учнів перших класів, 48 млн.грн. – на навчально-методичну літературу. Вперше здійснюється масштабне підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, на що уряд виділив 386,5 млн.грн.

• Підвищено соціальний статус вчителя – з січня минулого року уряд підвищив зарплати вчителям на 50%, з січня 2018 року їх зарплата зросла ще на 25%. Загалом зарплати вчителів в середньому зростуть на 1500 грн. Підвищену заробітну плану отримають понад 406 тис. українських вчителів. 


Міносвіти вважає Солонянську опорну школу Дніпропетровської області зразковою із втілення проекту «Нова українська школа»

Замість стандартних уроків – ігри та екскурсії. Вже півроку першачки чотирьох шкіл Дніпропетровщини навчаються за експериментальною програмою Міністерства освіти і науки України. Новий формат випробовують і діти Солонянської опорної школи. 

Фото без опису

Це не фінляндська школа. Такий вигляд після реконструкції має Солонянська опорна школа.

Комфортне середовище для дітей створила ДніпроОДА. Усе, щоб навчатися було цікавіше.

Сприяє цьому і пілотний проект Міністерства освіти і науки України. Проект «Нова українська школа» реалізується у 100 школах країни. 

Першачків навчають у формі гри. Інтерактивні завдання, розвиток творчих здібностей, екскурсії.

Фото без опису

«Раніше вчитель був головною персоною. Діти лише слухали його та дивилися на дошку. Нині вчитель – це друг, порадник, людина, яка підказує, як отримані у школі знання застосувати на практиці. Як результат – діти стали більш розкуті. Вони висловлюють свої думки, не бояться помилятися, задавати питання, фантазувати», – розповіла вчитель початкових класів Солонянської опорної школи Валентина Бугрієнко.

Як програма втілюється у життя – на власні очі побачив заступник Міністра освіти та науки України Павло Хобзей.

«Експеримент, в цілому, в Україні вдався. Я відвідав не одну школу, але ця, Солонянська, вражає своїм навчальним середовищем. Сюди пішли серйозні інвестиції. Це заслуга обласної влади та місцевої громади. Діти щасливі, задоволені. Навчальний заклад – зразок. Цей приклад надихає. Дає повну віру у те, що ми йдемо вірним шляхом», – сказав він.

Цікаві уроки та різноманітне дозвілля у Солонянській школі. 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь