A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Сезонна зайнятість працюючих у сфері садівництва не повинна бути причиною їх мізерних зарплат сьогодні та пенсій в майбутньому

Дата: 27.03.2018 18:40
Кількість переглядів: 570

images (1)

На сьогодні одним із пріоритетних напрямків розвитку агропромислового комплексу Чернівецької області є садівництво, яке з кожним роком розвивається. Затрата праці на вирощування плодів залишається однією із найбільш трудомістких.

Однак, здійснений Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області аналіз щодо оплати праці у цій сфері, засвідчив, що роботодавці не вбачають за потрібне достойно винагороджувати працю своїх найманих працівників. За звітністю таких роботодавців, середній розмір заробітної плати найманих працівників є одним з найнижчих і становить всього 3071 грн. При цьому більше ніж у третини роботодавців середній розмір заробітної плати працівників є меншим, ніж встановлена державою мінімальна гарантія, а більше 10% роботодавців звітували про неповну зайнятість працівників. Мабуть тому наші краяни їдуть шукати кращої долі до країн Євросоюзу.

Обробляючи значні площі угідь, які зайняті під садами, а також здійснюючи догляд за насадженнями, окремі роботодавці декларують працю лише 1-2 найманих осіб, приховуючи фактичну зайнятість працівників.

З метою захисту прав застрахованих осіб, які зайняті у цій сфері, та яким роботодавці нараховують зарплату менше мінімального розміру, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надіслана відповідна інформація до контролюючих органів для здійснення перевірок з питань дотримання законодавства про працю.

Від мінімізації зарплати та приховування зайнятості втрачають не лише наймані працівники, а й місцеві бюджети та бюджет Пенсійного фонду, кошти з якого спрямовуються на виплату пенсій.

Звертаємося до найманих працівників, які працюють не укладаючи з роботодавцем трудовий договір, подумайте про майбутнє пенсійне забезпечення, адже для призначення пенсії необхідний відповідний страховий стаж (з 01.01.2018 – 25 років і поступово збільшується щороку до 2028 на один рік). Встигніть набути необхідний страховий стаж та вимагайте від роботодавця офіційної та гідної заробітної плати, від якої залежить розмір пенсійної виплати.

Усіх роботодавців закликаємо дотримуватися законодавства про оплату праці та подбати про соціальне та пенсійне забезпечення осіб, які своєю працею примножують їм матеріальні блага.

 

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь