A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Першопрохідці адмінреформи: виклики та успіхи Клішковецької громади (відео)

Дата: 02.03.2017 09:46
Кількість переглядів: 938

клішківці

Клішківці, Млинки та Поляна.  Ці три населені пункти вже більше року існують як ОТГ. Хоча за перспективним планом, укрупнення мало бути більшим. Тут зазначають, все тому, що громада стала однією з першопрохідців адміністративної реформи: люди боялися нового.

ВАСИЛЬ ЧЕНКІВСЬКИЙ, ГОЛОВА КЛІШКОВЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ОТГ: «Малинці, Шилівці і Санківці утрималися. Громади десь у чомусь побоялися, аби прийняти таке рішення і сьогодні, думаю, що про це десь пожаліли, адже рік пройшов, кошти ми вже не повернемо, а по мільйону-півтора вони вже втратили».

Нині урядовці внесли зміни до законодавства і дали можливість приєднуватись до ОТГ. У Клішківцях кажуть, рік потому прилеглі населені пункти, зокрема Санківці,  вже почали говорити про приєднання, адже побачили успіхи такого укрупнення. А зміни стали можливими завдяки збільшенню фінансового ресурсу. Субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури громада отримала в розмірі 5 мільйонів гривень. клішківці

ВАСИЛЬ ЧЕНКІВСЬКИЙ, ГОЛОВА КЛІШКОВЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ОТГ:  «70% ми вклали в освіту, медицину та наші інфраструктурні дороги, які потребують капітального ремонту. Ми розділили кошти інфраструктурної субвенції порівну відповідно до кількості населення».

У Клішковецькій школі імені Леоніда Каденюка замінили дах. В Полянівському НВК також відремонтували покрівлю спортивного залу та встановили нові вікна. Про позитивні зміни говорять і в інших навчальних закладах об’єднаної громади.

НАДІЯ БОДНАР, ДИРЕКТОР КЛІШКОВЕЦЬКОЇ ГІМНАЗІЇ: «Ми відчули підтримку. Якщо раніше наші діти їздили на обласні олімпіади за батьківські кошти, то зараз ми це робимо за рахунок громади. Поновлено меблі в актовому залі, учні за конкурси отримують винагороди. Ми зробили реконструкцію огорожі в школі. На це сільська рада нам виділила більше 80 тисяч гривень і в класах були проведені хоч і незначні, та все ж ремонті роботи».

ЛІЛІЯ ВІЛЯНСЬКА, ДИРЕКТОР КЛІШКОВЕЦЬКОГО НВК: «Ми зараз хочемо провести реконструкцію капітальну: замінити дах, утеплити приміщення та горища».

Торік змін зазнала і Клішковецька амбулаторія загальної практики та сімейної медицини. Медзаклад отримав довгоочікувану можливість заощаджувати кошти завдяки встановленню котельні, яка працюватиме за енергозберігаючими технологіями. Проект реалізований за кошти Євросоюзу зі співфінансуванням з місцевого бюджету. На це громада витратила майже 170 тисяч гривень. клішківці

ОЛЕКСАНДР ФУРКАЛ, ЗАВІДУВАЧ КЛІШКОВЕЦЬКОЇ АМБУЛАТОРІЇ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ ТА СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ: «Є деяке полегшення, тому що ти сам можеш контролювати, що можна закупити, які нагальні треба для лікарні. Тобто на місці більше знаєш, як цими коштами можна розпорядитися».

Задуманого ще багато, та і проблем все ж вистачає. Експерти кажуть, громадам заважають працювати так звані «секторальні реформи», котрі пізно почали впроваджувати.

ХРИСТИНА МАРЧУК, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, МІСТОБУДУВАННЯ ТА АРХІТЕКТУРИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ: «Реформа тієї ж освіти, охорони здоров’я, яка почалася тільки в цьому році. І тому реформи десь накладаються одна на одну, адже громади вже почали працювати в нових умовах, наприклад, чітко розділяють первинну та вторинну медицину, а медична галузь тільки починає це робити. Тому це відставання секторальних реформ, воно десь впливає і створює негаразди в об’єднаних громадах».

Змінилася освітня та медична субвенція, кошти якої передбачені тільки на оплату праці, а відтак чималі витрати лягають на бюджети громад, кажуть експерти. Тому керівники ОТГ мало не щомісяця проводять форуми в громадах, запрошують чиновників з профільних департаментів та обговорюють механізми роботи в умовах реформ.

Джерело: https://bukovyna.tv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь